Misao na webu
CRNA GORA,
Brano Mandić
Broj članaka: 32
Pisac, novinar. Suonivač i urednik nezavisne izdavačke kuće Žuta Kornjača. Autor je zbirke kratkih priča Feb je čekao olovku. Proza mu je prevođena na engleski jezik. Jedan od najčitanijih kolumnista u Crnoj Gori.
Prikaži sve članke
Ilija Đurović
Broj članaka: 20
Rođen 1990. u Titogradu. Objavio je zbirke priča Oni to tako divno rade u velikim ljubavnim romanima (Žuta kornjača, 2014) i Crne ribe (Žuta kornjača, 2016), roman Sampas (Treći Trg, 2021) i zbirku poezije Brid (Treći Trg, 2020). Autor je više dramskih tekstova.
Prikaži sve članke
Slađana Kavarić Mandić
Broj članaka: 18
Spisateljica i marksistkinja. Doktor filozofije koja se u svom naučnom angažmanu primarno bavi praxis-filozofijom i stvaralačkim marksizmom. Objavila zbirku pjesama Ljudi niotkuda (Žuta Kornjača 2016).
Prikaži sve članke
Nataša Nelević
Broj članaka: 7
Diplomirala na Odsjeku za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Piše pozorišnu kritiku, dramske i publicističke tekstove. Takođe je autorka i urednica više knjiga u oblasti feminističkih teorija, rodnih teorija kulture i ženske istorije.
Prikaži sve članke
Boris Adžić
Broj članaka: 6
Rođen 1980. godine u Baru. Studirao na Pravnom i Filozofskom fakultetu u Beogradu, diplomirao na Pravnom fakultetu u Podgorici. Radi kao advokat specijalizovan za svojinsko i privredno pravo, i intelektualnu svojinu. Godinama je radio kao novinar i redaktor u Nezavisnom dnevniku "Vijesti". Živi u Podgorici.
Prikaži sve članke
Marko Vukčević
Broj članaka: 5
Rođen 2000. u Podgorici. Student povjerenik Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore i novinar radija KRŠ. Radio je kao projektni menadžer za Evropsku omladinsku karticu (EYCA). Zaljubljenik u craft pivo i kućni pivar.
Prikaži sve članke
Ivan Mijanović
Broj članaka: 5
Rođen 1978. na Cetinju. Diplomirani novinar, ljevičar i internacionalista. Bio je direktor i urednik RTV Cetinja i utemeljivač internet portala Cetinjski list. Pokretač je i administrator facebook stranice Antifašisti Cetinja. Radi u Narodnom muzeju Crne Gore.
Prikaži sve članke
Jovan Džoli Ulićević
Broj članaka: 3
Jovan Džoli Ulićević je aktivista iz Podgorice. Osnivač je feminističke organizacije Spektra koju vode transrodne i rodno varijantne osobe, kao i regionalne organizacije Trans Mreža Balkan. Kopredsjedava upravnim odborom Transgender Europe. Diplomirani je ekolog i student međunarodnih odnosa i diplomatije. Zastupa lijeve, intersekcionalne, feminističke ideje društvene pravde, vjerujući u korjenite promjene vođene zajednicama
Prikaži sve članke
Dr Srđa Zlopaša
Broj članaka: 3
Rođen u Titogradu 1972, odrastao u Budvi i Cavtatu. Primarijus psihijatar i psihonanalitičar. Predsjednik psihoterapijske sekcije Srpskog ljekarskog društva. Dvije decenije radio na psihijatrijskog klinici. Kliničke preokupacije: anksiozni poremećaji i psihoterapija. Teoretske preokupacije: psihobiografije umjetnika, psihijatrija i filozofija
Prikaži sve članke
Vojislav Pejović
Broj članaka: 2
Rođen 1972. u Titogradu. Doktorirao je na univerzitetu Johannes Gutenberg u Mainzu na temu molekularnog mehanizma učenja i pamćenja. Od 2005. se profesionalno bavi pisanjem naučnih radova i upotrebom informacija u medicini. Objavio je dva romana i prevode poezije Charlesa Simića. Ponekad piše za medije. Živi u Evanstonu, IL, SAD.
Prikaži sve članke
Jasna Poček
Broj članaka: 1
Jasna Poček se bavi istraživanjem politika vezanih za preduzetništvo i inovacije. Ona je postdoktorski istraživač na Slobodnom univerzitetu Bozen-Bolzano, Italija i istraživač na Institutu za tehnologiju Blekinge i Centru za istraživanje politike inovacija (CIRCLE), Univerzitet Lund, Švedska. Jedna od dobitnica nagrade Centralne banke Švedske, za projekat o uticaju politika vezanih za Covid-19 pandemiju na dinamiku prekograničnih regiona EU (2023-2025).
Prikaži sve članke
Savo Đorojević
Broj članaka: 1
Prekaljeni istoričar, nesuđeni politikolog, sa koferom punim iskustava iz Italije i Velike Britanije stečenih prilikom akademskih putašestvija. Trenutno fokusiran na istraživanje fenomena etnonacionalizma u jugoslovenskim zemljama u socijalističkom i post-socijalističkom periodu. Trajno zaokupljen traženjem odgovora na "Life, the Universe and Everything". Ne voli prenose skupštinskih odbora, ne voli panele o akcionim planovima, čita stripove.
Prikaži sve članke
Luka Lopičić
Broj članaka: 1
Magistar ekonomije i finansija. Član kulturnog udruženja Italia-Montenegro, Regina Elena. Živi i radi u Milanu u Italiji.
Prikaži sve članke
Mirko Radonjić
Broj članaka: 1
Rođen 1984. godine u Podgorici, pozorišni reditelj i slikar. Tokom karijere, radio je kao reditelj, asistent reditelja, dizajner svjijetla i scenograf na brojnim projektima u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”, Crnogorskom narodnom pozorištu i NVO “Art 365”. U sklopu dramskog studija “Prazan prostor” se bavi pedagoškim radom.
Prikaži sve članke
Aleksandar Saša Tamindžić
Broj članaka: 1
Kompozitor, aranžer, producent, MIDI-olog /programer. Free-lancer širokog muzičkog spektra. Najviše nagrađivani aranžer u Crnoj Gori (preko 500 arr.) Pisao eseje, kritike i recenzije u listu Monitor. Piše muziku za pozorište, TV i radio.
Prikaži sve članke
Ukoliko želite da pišete na našem portalu pošaljite e-mail na redakcija@normalizuj.me. Sve kritike će biti uvažene, a one najbolje biće objavljene kao priče.