Misao na webu
CRNA GORA,
SLAVEN LJUJIĆ

Svirati kroz nekošeno, u tome je ljepota džeza

Ljujić u svom studiju, foto: Normalizuj
Pogledajte specijalnu emisiju, razgovor sa Slavenom Ljujićem, bubnjarem i kontrabasistom, jednim od pokretača novog talasa džeza u Crnoj Gori

Muzičar Slaven Ljujić jedan je od umjetnika koji vole da tumače svoj izraz i da učestvuju u promociji muzike kojom se bave. Po povratku sa školovanja u Sjedinjenim Američkim Državama, zajedno sa grupom muzičara, mahom školovanih u inostranstvu, pokrenuo je cijelu novu scenu, oformljenu oko nekoliko bendova i projekata, među kojima se ističe Kuhinjazz.

Za nekoliko dana Ljujić će nastupiti u Parizu sa bendom "Connections 3" u kojem svira zajedno sa gitaristom i pijanistom Ivanom Marovićem i kontrabasistom Tinom Džaferovićem.

"Idemo kroz nekošeno, da sviramo poputno free... Mi ni ne znamo što ćemo svirati, i u tome je najveća draž", najavio je u razgovoru za Normalizuj.

Ljujićevo obrazovanje je rijetka mješavina lokalnog backgrounda i svjetskih muzičkih uticaja. Tokom srednje škole pohađao je odsijek za džez kod profesora Momice Glomazića a godine 2012, primljen je na Berklee College of Music (Boston) koju je završio nastavivši da radi u muzčkoj industriji u Nešvilu .

"Da sanjao sam muziku u to vrijeme, bio sam toliko "in the zone", kaže Ljujić i prisjeća se dana kad je nastupao sa poznatim imenima kao što su Vinx, Dave DiCenso, Marko Đorđević, Neal Smith, Ralph Peterson i drugi.

Ljujić radi kao profesor u Srednjoj muzičkoj školi Vasa Pavić u Podgorici i jedan je od najaktivnijih crnogorskih muzičara.

Produkciju video priloga podržalo Ministarstvo kulture i medija kroz Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija