Misao na webu
CRNA GORA,
etnomuzikolog Nikola Zekić

Gramofonske ploče će nadživjeti kompjutere

Muzička arheologija: Zekić, foto: Normalizuj
Čemu nas uče stare ploče i šta saznajemo dok slušamo glasove davno zaboravljenih pjevača

Mladi crnogorski etnomuzikolog Nikola Zekić sa nestrpljenjem čeka da se digitalizuju neki snimci nacionalne prošlosti koji će nam dati uvide u glasove koje obično zovemo istorijskim. Riječ je o djelovima govora kralja Nikole, koji će biti uskoro objavljenji, kao i druga blaga sačuvana na starim pločama od 78 obrtaja.

U razgovoru za Normalizuj Zekić predviđa da će upravo ta starinska tehnologija naslijediti i nadživjeti sve novotarije, pa će neki arheolog budućnosti dok bude kopao po vremenu sadašnjem vjerovatno nabasati na gramofosku ploču u moru pokvarenih hard-drajvova.

„Ljudi za par hiljada godina možda neće ni znati što smo mi danas radili… Smatram da su analogni mediji i sigurniji i dugotrajniji, a zvuk sa analognih medija je dublji i puniji. Ako ćemo da pravimo neko banalno poređenje, onda je to kao da kupite hljeb u pekari, a imate kući domaći hljeb od babe, tetke, majke… “

Zekić je magistrirao etnomuzikologiju na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, a strast prema muzici je razvio u djetinjstvu, u porodici i u podgoričkoj Muzičkoj školi Vasa Pavić. On ističe vrijednosti izvornih pjevanja koja se čuvaju na muzičkim zapisima s početka dvadesetog vijeka. Ta se izvornost interpretacije danas gubi, pa se pjesme iz raznih krajeva pjevaju jednolično, sa uvezenim ukrasima i intonacijama, što je za Zekića pogrešno.

Produkciju video priloga podržalo Ministarstvo kulture i medija kroz Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija