Misao na webu
CRNA GORA,
igre uloga

Kako sam pronašao zmaja u sebi

Foto: Majkl Najt
Društvene igre koje prkose digitalizaciji postaju trend u svijetu onih koji traže nove oblike socijalizacije, ili prosto vole da maštaju

Lokalno pivo teklo je glatko dok sam uživajući na ležaljci pored bazena gledao bitku u nastajanju između budućih pravnika iz Kragujevca i Splita zbog nekog pogrešnog pogleda ili ćuškanja u prolazu. To što su u Bugarsku došli radi ludih provoda koje Pravnijada tradicionalno obećava nije dovoljna zabava, pa su je začinili međusobnim hvatanjem za gušu. Dok se obezbeđenje spremalo da ovu ne toliko epsku borbu razdvoji, sjetio sam se borbe koja me čekala pri povratku u Podgoricu.

Parkirao sam se ispod betoniranog dijela Gorice i ušao u neosvijetljeni ulaz zgrade. Zbog pokvarenog lifta pješke sam se popeo do poslednjeg sprata i pokucao na vrata stana. U stanu se sa zvučnika čuo žubor rijeke a za stolom su bile upaljene svijeće oko mape svijeta po imenu Wildemount. Uzeo sam pivo, dosta kvalitetnije od onog u Bugarskoj, i sjeo za sto zajedno sa ostatkom ekipe.

BOLJE JE UŽIVO

Djevojka na čelu stola počela je sa prepričavanjem svega što se desilo posljednji put kada smo se okupili. Dok su se Zoki, Venion, Aevara (inspirisano ajvarom) i Blum bezbrižno kupali u rijeci, Rhogar je jedini ostao uzvodno pored markiza kojeg su bili plaćeni da čuvaju. U jednom trenutku, iz rijeke je izronila čovjekolika pojava plave boje i krenula prema markizu. Bacanjem kockica odlučeno je da Rhogar, polu-čovjek polu-zmaj, ima prvi napad i tu se naša priča nastavlja. Ja sam Rhogar Norixius.

U ovom stanu, jednom nedjeljno, ova ekipa se okuplja kako bi igrala Dungeons&Dragons (D&D), najpoznatiju tabletop RPG igru. U ovoj igri nema ni kompjutera ni karti, koriste se samo kockice i mašta. Svojeg lika napravite uz pomoć aplikacije u kojoj birate iz ogromnog broja rasa i klasa (sjetite se različitih rasa iz Gospodara prstenova) i spremni ste za igru. Osoba na čelu stola vodi čitavu igru i zove se Dungeon Master (DM). Ona je zadužena da priča priču (koju izabere na početku kampanje iz ogromnog broja priča koje postoje) dok mi donosimo odluke šta će naši likovi u toj priči raditi. Kockice koristimo kada izvodimo kompleksne akcije (napad, bacanje čini, zastrašivanje...) kako bi odredili da li je akcija uspješna.

Samo jednu osobu iz naše ekipe znao sam prije početka kampanje, sve ostale sam upoznao za tim stolom

Do sada sam igrao dosta ovakvih igrica, ali na kompjuteru, ne uživo. Razlika je velika, kao između filma i knjige. Dok vam film na tacni posluži sve, čitajući knjigu sami u svojoj glavi pravite film, likove, lokacije i događaje. Ima nešto u toj želji da sami budemo režiseri priče zbog čega D&D pruža mnogo bolji doživljaj nego kompjuterska igrica. Moj doživljaj Rhogara je drugačiji nego nekome drugom iz naše ekipe, i svakom je zbog toga doživljaj čitave igre autentičniji.

BIJEG U SLOBODU

Sloboda koja se ostavlja igraču je upravo jedna od najvećih prednosti ove igre. Svojem liku možete smisliti čitavu pozadinsku priču, od djetinstva do trenutka početka kampanje, traumatične događaje, porodično stablo, motivacije i karakterne osobine. A isto tako, ne morate. Vaš lik može kampanju početi samo sa imenom i rasom, sve po želji igrača.

Ova sloboda pomaže i osobama sa socijalnom anksioznošću da se bore sa svojim strahom, prvobitno dajući im siguran prostor u kojem mogu biti neko drugi, a istovremeno se povezujući sa ostatkom grupe. To sve privuklo je i društvene grupe kojima društvo određene slobode uskraćuje. Članovi/ce kvir zajednice svojim likovima pružaju sve ono što društvo njima ne dozvoljava, priliku da budu ono što jesu, onako kako žele. Ti likovi mogu biti bilo kakvog izgleda, pola, seksualnog opredeljenja.

Statistika kaže da 40% D&D baze čine žene, dok našu kampanju igraju 4 žene i 2 muškarca. Takođe, igra je postala pristupačnija i osobama sa invaliditetom uz pomoć kockica visokog kontrasta, kockica sa Brajevim pismom i većim brojem likova koji su članovi nekih od ovih grupa. Period pandemije, za razliku od drugih društvenih igara, veoma je dobro uticao na D&D. Partije su se premjestile na Zoom, a izolovani fanovi osmislili su veliki broj pomoćnih aplikacija i novih priča. D&D se danas koristi čak i kao dodatak psihološkoj terapiji.

Meni, Dungeons&Dragons predstavljaju bijeg iz našeg užurbanog i obavezama punog svijeta. Samo jednu osobu iz naše ekipe znao sam prije početka kampanje, sve ostale sam upoznao za tim stolom. Jednom nedjeljno sebi priuštim da provedem četiri do pet sati igrajući nešto što roditelji uopšte ne razumiju, a mene oslobađa stresa i uvodi u svijet gdje Rogar u tri zamaha mača može ubiti pojavu koja je napala markiza, dok moje novo društvo ubija ostale napadače.

Jer ja sam Rogar Norixius, a sa mnom su Zoki, Venion, Aevara i Blum.