Misao na webu
CRNA GORA,
tribina 201

Sva pitanja su ženska pitanja (video)

Foto: Normalizuj
Oktobarska gošća "Tribine 201" bila je feministička i mirnovna aktivistkinja Staša Zajović iz grupe Žene u crnom, koja više od tri decenije protestuje protiv nacionalističkih politika u Srbiji i regionu.

Žene u crnom osnovane su 1991. godine u Beogradu i prepoznate su po stalnim akcijama nepristanja na nacionalni konsenzus zasnovan na militarističkom duhu i klerikalnom ustrojstvu društva koje oblikuje svoj agresivni jezik.

Akcijama "borbene tišine" odnosno javnog žaljenja žrtava ratova, one su slale opomenu, bile napadane od ekstremista sa desna, ali i od strane takozvanih demokratskih vlasti u Srbiji. Jedini period kad je organizacija radila sa manje pritiska, kako je rekla Zajović, bilo je u vrijeme kad je premijer Srbije bio Zoran Đinđić.

"Osnaživanje žena ekonomski, ja to ne radim, molim vas... Nego da li vojna industrija oduzima novac koji treba za socijalne, obrazovne programe?! Ne priznajem nikakve getoe ženskih pitanja, sva su pitanja ženska pitanja, i moram da kažem da je pun pogodak onda kada bez obzira na ideološku pripadnost i afinitete žena neko pitanje pogađa u srž njihovih problema".