Misao na webu
CRNA GORA,
praxis škola

Čovjek koji prevazilazi samog sebe osnova je marksizma

Pogledajte snimak podgoričke promocije knjige "Filozofija Danka Grlića" Slađane Kavarić Mandić, sa specijalnim gostom prof. Branislavom Dimitrijevićem

Šta će kome danas marksizam?

Je li lijevi odgovor neoliberalizmu uopšte moguć?

Možemo li koristiti filozofsku misao nastalu skoro pola vijeka prije četvrte tehnološke revolucije?

To su neka od pitanja koja su postavljena na Tribini 201, koja je bila atipično predstavljanje knjige "Filozofija Danka Grlića", autorke Slađane Kavarića Mandić.

Knjiga koja je zapravo doktorska disertacija Kavarić Mandić publikovana je u Zagrebu (Beletra) i Beogradu (Most Art Jugoslavija), a izdavanje je pomogla Fondacija Ćano Koprivica iz Nikšića.

„Ovo je rijetka i veoma vrijedna knjiga koja nas povezuje sa jednom mišlju koja ne da je bila decenijama skrajnuta, nego je bukvalno brisana iz javnog diskursa na prostoru bivše SFRJ“, rekao je istoričar umjetnosti prof. Branislav Dimitrijević, ekspert za jugoslavensku umjetnost i kulturu druge polovine dvadesetog vijeka.

Danko Grlić (1923-1984) jedan je od najmarkantnijih predstavnika Praxis filozofije i Korčulanske ljetne škole, intelektualac koji se dosljedno borio za stvaralačkog čovjeka i slobodnog pojedinca.

Grlićeva četvorotomna estetika kapitalno je djelo filozofske misli na BHSC jeziku, a njegov avangardni pristup izučavanju Marksa i Ničea i danas ga svrstava među mislioce koji inspirišu.

Slađana Kavarić Mandić (1991) prva je žena koja je doktorirala filozofiju na Univerzitetu Crne Gore, a njenu knjigu možete naći u knjižarama Narodne knjige u Podgorici.