Misao na webu
CRNA GORA,
deset borbenih tačaka

Antifa vodič kroz postjugoslovenski web

Digitalni kolaž, Brano Mandić
Danas se fašizam javlja u bezbroj oblika i zato je veoma važno prepoznati ga. Pored državnih institucija i obrazovnog sistema, ključnu ulogu u njegovom razumijevanju moraju imati mediji

Jedna od široko prihvaćenih definicija savremenog antifašizma je: tolerancija prema raznim oblicima različitosti. Nažalost, antifašizam je danas postao najzloupotrebljeniji pojam tako da je gotovo izgubio smisao. Crnogorsko društvo koje je duboko podijeljeno - politički, nacionalno i vjerski - samo je deklarativno većinski antifašističko.

Antifašizam mora biti sredstvo zaštite građanskog društva, a ne političke demagogije kao što je najčešće slučaj u Crnoj Gori, gdje ga političke elite i većina stanovništva percipiraju na način koji postaje njegova suprotnost. Izazivanje nacionalne netrpeljivosti, negiranje nacionalne samobitnosti, potenciranje ugroženosti, vjerski fanatizam, govor mržnje, relativizovanje istorijskih činjenica i veličanje fašističkih saradnika je sve osim antifašizam.

Antifašizam ne može biti samo nasljeđe iz prošlosti. On je univerzalna moralna dužnost za ostvarenje društvene jednakosti. I zato je usko povezan sa lijevim političkim idejama, dok je njegovo glavno obilježje internacionalizam. Partizanska borba nas je učinila dijelom savremenog svijeta bez obzira na sve nedostatke režima koji su se izgradili na temeljima antifašizma. Pored toga što je prije 77 godina donijela slobodu, stvorila je jedan humaniji svijet jednakosti i socijalne pravde, koji je omogućio takvu emancipaciju društva koju Balkan nikad ni prije ni poslije toga nije vidio.

Danas se fašizam javlja u bezbroj oblika i zato je veoma važno prepoznati ga. Pored državnih institucija i obrazovnog sistema, ključnu ulogu u njegovom razumijevanju moraju imati mediji. Zato sam odabrao "Top 10" regionalnih sajtova i stranica na društvenim mrežama koje propagiraju antifašističke ideje.

  1. Digitalna biblioteka "Znaci.org"

Digitalna biblioteka "znaci.org" posvećena je istoriji Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji. Ovaj dugogodišnji projekat rezultirao je stotinama digitalizovanih knjiga, kao i nebrojeno mnogo fotografija iz Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji, i ogromne baze digitalizovanih arhivskih izvora, od kojih su svakako najznačajniji njemački dokumenti iz Nacionalnog arhiva u Vašingtonu.

Ovu kolekciju dokumenata je prikupio, organizovao i održavao, u periodu od preko deset godina, nedavno preminuli preduzetnik, ljevičar i istoričar-entuzijasta Goran Despotović. Svojim radom zadužio je stotine istoričara, kao i desetine hiljada zainteresovanih ljudi koji se zanimaju za istoriju Drugog svjetskog rata. (www.znaci.org)

  1. Antifašistički vjesnik

Pokrenut u Zagrebu 1940. godine u ilegali, potom štampan na oslobođenoj teritoriji Petrove Gore, Partizanske Drežnice i Splita, narednih pedeset godina Vjesnik je bio simbol Narodnooslobodilačke borbe i socijalističke revolucije. Među istorijskim nasljeđem novina, sa početaka u kojima su objavljivane kao "Glasilo Jedinstvene Narodno oslobodilačke fronte Hrvatske", ističe se krilatica "Smrt fašizmu - Sloboda narodu!", po prvi put objavljena upravo na Vjesnikovoj naslovnici. Kao i većina nasljeđa NOB-a i socijalističke revolucije, Vjesnik je u posljednjih četvrt vijeka prešao put od destabilizacije preko marginalizacije do likvidacije.

Ideja prilikom ponovnog pokretanja Antifašističkog VJESNIKA je da se vrati nasljeđe NOB-a u javni prostor, s naglaskom na manje poznate epizode ili one koje su potisnute. U svom radu Portal se najviše fokusira na borbu protiv aktuelne fašizacije društva, istorijski revizionizam – bilo da je riječ o plasiranju lažnih vijesti i iskrivljavanju istorijskih podataka, bilo da je riječ o srušenim spomenicima Narodnooslobodilačkoj borbi – i na desni ekstremizam u različitim njegovim formama.

  1. On line časopis "Novi plamen"

Novi Plamen je aluzija na poznati časopis Plamen, koji su 1919. pokrenuli i uređivali Miroslav Krleža i August Cesarec. Nakon što je od 2007. do 2016. izlazio kao štampani časopis, Novi Plamen je nastavio da izlazi kao ljevičarski online časopis. U njemu objavljuju autori koji imaju različite stavove, kako ideološke tako i političke, ali koji sebe smatraju ljevičarima. U tom smislu, Novi Plamen nije opterećen i ograničen ideološkim stegama, već omogućava autorima različitih stavova da ih iznose i argumentovano brane. Portal posebnu pažnju posvećuje pitanjima koja su vezana za ljudska prava i demokratske slobode, radničku i građansku participaciju, međunacionalno pomirenje i toleranciju, antifašizam, te progresivnu mirovnu politiku. U širem smislu zalaže se za unaprjeđenje i promociju kulturnih vrijednosti humanističke civilizacije. Pruža informacije o aktuelnim društvenim i političkim kretanjima na jugoslovenskim prostorima i u svijetu, informiše o kretanjima u radničkom pokretu i u različitim ljevičarskim pokretima i pruža teorijske i političke analize različitih društvenih i političkih pitanja. Tekstovi na online časopisu doprinose dubljem i svestranijem sagledavanju aktuelnih društveno-političkih kretanja, teorijskom rasvjetljavanju važnih pitanja i unapređivanju ljevičarskog aktivizma.

  1. FB stranica Bitka na Sutjesci

Facebook stranica "Bitka na Sutjesci" je najpraćenija stranica na društvenim mrežama koja se bavi tematikom narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu. Trenutno ima preko 16 hiljada pratilaca. Pored tekstova i fotografija kojim se želi čuvati sjećanje na herojsku bitku, svakodnevno donose osvrte na operacije partizanskih odreda i brigada širom Jugoslavije, narodne heroje, zločine okupatora i njihovih kolaboracionista.

  1. Antifašisti BiH - AFA BiH i glasilo „Iskra“

Antifašistička akcija BiH je jedna od najuticajnijih antifašističkih organizacija u Bosni i Hercegovini. Pored organizovanja antifašističkih akcija i protesta, najpoznatiji su po glasilu „Iskra“ koje izlazi u štampanom i digitalnom obliku – novinama koje se bave ljudskim i radničkim pravima, istorijatom NOB-a, spomeničkim nasljeđem, savremenim oblicima fašizma…

  1. Regionalni portal "Bilten"

Regionalni portal "Bilten" prati društvene i ekonomske procese u regionu i svijetu. Poseban akcenat stavljen je na teme nacionalizama u regionu, pojavnih oblika fašizma, diskriminacije, ljudskih i radničkih prava, rasprave o socijalizmu i kapitalizmu, tranzicionim procesima. Funkcija Biltena je i pružanje prostora za otvorene diskusije na lijevom političkom spektru. Jedna od ključnih motivacija pri pokretanju portala 2014. godine, kako navodi uredništvo, bio je stav da manjak sistemskog praćenja društvenih i političkih zbivanja u regionu presudno sužava okvir razmišljanja i diskusija o drukčijim razvojnim modelima i progresivnim politikama. Ne zbog nekakvog emotivnog odnosa prema regionu već iz prepoznatih strukturnih uslova koje zemlje u okruženju dijele.

  1. FB stranica AFA Novi Sad

Zvanična je Facebook stranica istoimene antifašističke organizacije koja postoji od 2007. godine i predstavlja lokalni ogranak internacionalnog antifašističkog pokreta. Jedna od njihovih ključnih aktivnosti je borba protiv istorijskog revizionizma. Pored toga objavljuju mnoge publikacije i organizuju javne tribine i protestne skupove.

  1. FB stranica Antifašisti Cetinja

Facebook stranica "Antifašisti Cetinja" koja postoji poslednje dvije godine, za koje je stekla veliku popularnost, promoviše antifašističke ideje i vrijednosti, internacionalizam, ravnopravnost, slobodarski duh, emancipaciju i slavnu antifašističku prošlost grada heroja - Cetinja.

Pored svakodnevnih objava o antifašističkoj borbi tokom Drugog svjetskog rata, podsjećanja na narodne heroje, istaknute ličnosti revolucionarnog pokreta sa Cetinja i Crne Gore, važnih istorijskih događaja, ukazuje i na prikrivene ili otvorene fašističke prijetnje i pojave u današnjem društvu, kako u Crnoj Gori, tako i u regionu.

  1. FB stranica „Join the Partisans / Postani partizan“

Stranica je prvobitno zamišljena kao promocija istoimene društvene igre koju je osmislio Darko Nikolovski, slovenački ljevičar, politički aktivist, glumac i producent. Prema njegovim riječima, i igra i FB stranica pokušavaju da povrate svijest o partizanima i borbi za slobodu, bratstvu i jedinstvu. Stranica ima 3.800 pratilaca, a od nedavno objavljuje tekstove o antifašističkoj borbi na teritoriji Slovenije, za vrijeme Drugog svjetskog rata i danas.

  1. FB i Instagram stranica “Cardula”

Stranice Zorana Kardule, poznatog makedonskog umjenika i grafičkog dizajnera, koji je po obrazovanju diplomirani inženjer elektrotehnike, ali još poznatiji kao društveni aktivista, imaju oko 5 hiljada pratilaca na FB i preko 7 hiljada na Instagramu. Inspiraciju je našao u jugoslovenskoj pop kulturi, a najpoznatiji je po redizajnu jugoslovenskih brendova, reklamnih i političkih grafičkih rješenja, do ilustracija narodnih heroja i monumentalnih brutalističkih spomenika antifašističkoj borbi u Jugoslaviji.