Misao na webu
CRNA GORA,
izložba u podgorici

Tragom jednog svemirskog programa

Rad Srđe Dragovića
Čitalac fanzina o crnogorskom svemirskom programu, zatiče se pred apstraktnim pejzažima, kolažima, teksturama, segmentima nepostojećeg stripa...

Grupa umjetnika iz Crne Gore tražeći način da se organizuju i predstave svoj rad na polju ilustracije i grafike okupila se u kolektiv Ilustress koji je za svoju podgoričku izložbu izabrao neobičnu temu - crnogorski svemirski program.

Ironija svemirskih dometa male države zaglavljene u tranziciji reklo bi se nije mogla biti izbjegnuta. Ipak, na izložbi u podgoričkoj galeriji Muzeja savremene umjetnosti radovi su progovorili jezikom koji ne fiksira poente, već lebdi u neobičnom diskursu plakata, grafičke igre i umjetničke knjige, fanzina, kao glavnog izloženog rada.

Kolektiv Ilustress čine umjetnici Ivana Vujošević, Radovan Vukasović, Sara Kovačević, Denis Ćupić, Jovana Mugoša i Srđa Dragović, svi alumnisti Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju, smjer grafički dizajn, odnosno grafika.

"Uslovno rečeno kolažirani dokument, predstavlja pravu zbirku priča, u rasponu od fantastičnih zamišljanja paralelnih svjetova, fiktivnih izvještaja jedne svemirske ekspedicije, mogućih vizija budućnosti kroz reference iz prošlosti, sve do dijagrama koji asociraju na nacrte kretanja solarnih vjetrova. I pored svega toga, ne govorimo o potpunom eskapizmu: vidljive su i jasne reference na društveno-političke prilike u Crnoj Gori, lokalni kontekst kao jedno od polazišta u radu na ovoj temi", naveli su umjetnici u katalogu.

Bivši premijer Dritan Abazović najavio je u januaru da Crna Gora, prvi put u svojoj istoriji, pokreće svemirski program. Radovi su tematska digitalna djela ostvarena kao rizo i sito otisci, "pa djeluje kao da su tim sistemom provučeni kroz jedan magični filter".

"Specifičan šum, teksture i transparentnost rizo otiska odaju utisak starih, slučajno pronađenih artefakata, gdje je svaka kopija unikatan primjerak u pogledu uklapanja i preklapanja boja, nanosa boje, rastera...Čitalac se zatiče pred apstraktnim pejzažima, kolažima, teksturama, segmentima nepostojećeg stripa, nekih nijemih kosmičkih osvajačkih pohoda, dijagrama putanja svjetlosti, zvuka, radijacije."

Kustoskinja izložbe je Teodora Nikčević, a organizator Muzej savremene umjetnosti Crne Gore.