Misao na webu
CRNA GORA,
o novoj muzici

Tiha revolucija dešava se u našim malim studijima

Marija Mitrović, foto: Normalizuj
Vrijeme šokiranja publike je prošlo, publici treba ponuditi nešto lijepo, kaže kompozitorka Marija Mitrović

Sa umjetnicom i pijanistkinjom Marijom Mitrović aka mariesoundsystem razgovarali smo o savremenoj i angažovanoj muzici, o problemu muzičkog obrazovanja i zvukovima svakodnevice.

Mitrović je posvećena izvođenju klavirskog repertoara druge polovine 20. i prve decenije 21. vijeka, stalna je članica slovenačkog ansambla Stère koji djeluje na polju savremene klasične muzike. Eklektičnost njenog umjetničkog djelovanja uglavnom privlači pažnju šire publike jer stvara pozorišnu i filmsku muziku, nastupa kao muzikolog, multimedijalna umjetnica i pedagog.

Marija podvlači ono što je kompozitor John Cage često pominjao, a to je "rođenje slušaoca".

"Mislim da često zaboravimo da slušamo, sagovornika, okolinu, prirodu... To je ono što se trudim da intenzivno posmatram, govorim i mislim, i naravno slušam. Slušanje dakle nije pasivno, nego treba biti sve vrijeme prisutan."

"Čvrsto vjerujem da se dešava neka tiha revolucija u ovim našim malim studijima, baš zbog drugačijeg pristupa slušanju, kaže Mitrović i napominje da je vrijeme šokiranja publike prošlo, te da publici treba ponuditi nešto lijepo, kao ultimantivni odgovor na raspadajuću realnost.