Misao na webu
CRNA GORA,
vladimir perović

Snimati iz čiste strasti, ludila i unutrašnjeg nagona

Perović, foto: Normalizuj
O smislu i mogućnostima dokumentarne filmske forme, razgovor sa režiserom Vladimirom Perovićem

Poznati crnogorski režiser-dokumentarista Vladimir Perović održao je u Podgorici master klas, na poziv Kino kluba Podgorica, gdje je govorio o tehnikama i poetici dokumentarnog filma. Majstor filmskog pripovijedanja, Perović je do nedavno bio predavač na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, ali je dobio otkaz nakon političkih promjena 2020.

Kao stvaralac koji je fokusiran na pejzaž i odnos prirode i čovjeka, Perović je za svoje stvaralaštvo osvojio više od 100 nagrada na festivalima širom svijeta. Urednik je i reditelj Dokumentarnog programa RTV Novi Sad, a najpoznatiji filmovi su mu Dim (2006), Žeđ kamenog mora (2007), Život, priključenja i održivi razvoj jednog kokota (2011).

Na pitanje zašto se baviti dokumentarnim filmom, Perović odgovara:“iz čiste strasti, iz ludila, iz frenezije, iz unutrašnje potrebe iz nagona iz potrebe da vodimo dijalog i promišljamo svijet oko nas.

“Tehnika je danas dostupna, bitno je smao osmisliti dobru ideju i naći način da se to vizuelno prezentira. Danas se u dokumentarni film ulaže neviđeno mnogo."

Crnogorski pejzaž velika je inspiracija i motivska potka Perovićevih filmova koji obiluju kontrastima, metaforikom, psihološkim i filozofskim nijansiranjima.

“Čovjek koji živi u predjelima kakvi su naši srastao je sa tim predjelima. On i predio su jedno. On misli, brine o tome predjelu i predio mu uzvraća. Pričati priču jednog bez drugoga nije moguće, posebno zbog činjenice da na prvi pogled ovi naši predjeli nose surovost, odbojnost. Ali kad malo zagrebete otkrivate izuzetnu ljepotu. Zato sam ubijeđen da ljudi koji žive u tom kršu, uz tegobu življenja koju predio i klimat nameće, otkrivaju elemente te ljepote, a da mnogo ne pričaju o tome.

Perović je održao podgorički master klas u okviru projekta GreenSkreen kojim Kino Klub Podgorica promoviše film i filmsku edukaciju.

Produkciju video priloga podržalo Ministarstvo kulture i medija kroz Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija