Misao na webu
CRNA GORA,
likovni salon

Smiraj u dobu koje nas tjera da budemo stalno budni

Milka Delibašić, Baeutiful silence
Glavna nagrada, Grand prix Crnogorskog likovnog salona "13. novembar" pripala je umjetnici Milki Delibašić

"U svijetu u kojem sve mora biti brže, bolje, efikasnije, jače, produktivnije, masovnije… mašine sve više zamjenjuju ljude. Ljudska greška se teško prašta. I više niko ne postavlja pitanje hoćemo li biti zamijenjeni, već kada", zapisala je selektorka 45. Crnogorskog likovnog salona Anja Marković u katalogu izložbe pod nazivom Ctrl + 0.

Tema odnosa umjetnosti i novih tehnologija ove godine je bila u fokusu 16 umjetnika iz šest zemalja, koji su svoje multimedijalne radove predstavili u Crnogorskoj umjetničkoj galeriji Dado Đurić.

"Istorija umjetnosti oduvijek je na ivici, jednim krajem čvrsto vezana za fakte, mjeru, kompoziciju, intenzitet i tačnost. S druge strane je pak vođena slobodom umjetnikā i njihovim djelima koja se ne daju ni objasniti ni izmjeriti, pri čemu se ni „eksperiment“ ne može ponoviti sa istom dozom preciznosti. Istoričari umjetnosti učeni su da hvataju te nevidljive vibracije, emocije i misli umjetnika, da ih razumiju i racionalizuju, a umjetnici – oni uvijek osjećaju sadašnjost i nepogrešivo predviđaju budućnost. Štaviše, onog trenutka kada su svoju umjetnost počeli da stvaraju na temeljima tehnologije, bilo je jasno – to je naša budućnost", zapisala je Marković.

Glavna nagrada, Grand prix Salona "13. novembar" pripala je umjetnici Milki Delibašić za video rad Beatiful silence u kome umjetnica pokušava da "pronađe smiraj u informacionom dobu, koje nas tjera da konstantno budemo prisutni, budni, spremni..."

"I niko nema odgovor, i niko ne zna kako će svijet izgledati u bliskoj budućnosti. I možda živimo strašan istorijski trenutak – neizvjestan. U isto vrijeme, on nosi i nadu da ćemo dobro postaviti temelje za jednu bolju, lakšu, mirniju i svjetliju budućnost. Sve što znamo jeste da na budućnosti moramo raditi svi zajedno", zaključuje u kataloškom prikazu izložbe Anja Marković.

Stručni žiri, na čelu sa predsjednicom Ljiljanom Karadžić, dodijelio je tri ravnopravne nagrade Salona Teodori Nikčević, Adrijani i Kristini Gvozdenović i Igoru Bošnjaku.