Misao na webu
CRNA GORA,
KANA

Prodaja crnogorske zemlje u bočici parfema

Kritički koncept udruženja KANA
Projekat "Total sale" je odgovor na državni konkurs za učešće na Venecijanskom bijenalu arhitekture koje će se održati od od 20. maja do 26. novembra.

Tržište nameće da se gradi jeftino i brzo i tu nema mjesta za eksperimente, piše pored bočice parfema Mirage No.1.

Na kutiji je slika četinarske šume i natpis na engleskom - crnogorska zemlja. Iako miriše na prodaju ovaj parfem ne možete kupiti, jer je aktivističko djelo grupe arhitekata KANA, koja godinama upozorava na etičke probleme u struci.

Projekat Total sale (Potpuna rasprodaja) je odgovor na državni konkurs za učešće na Venecijanskom bijenalu arhitekture koje će se održati od od 20. maja do 26. novembra. Iako KANA sa svojim konceptom subverzivne reklame i poziva na rasprodaju vode, vazduha i zemlje nije prošla, organizatori konkursa i autori 52 izabrana rada dobili su zanimljivu poruku.

“Mada se žiriju nije dopala ideja o pretvaranju crnogorskog paviljona u Veneciji u butik za opštu rasprodaju crnogorske zemlje, vode i vazduha, mi smatramo da je rad koji problematizuje i uslove u kojima arhitekte rade i ulogu koju imaju u savremenim procesima izgradnje naših gradova upravo pogodio centar mete. I to mete u pokretu, budući da je raspis konkursa bio, najblaže rečeno, neodređen - i tek labavo povezan sa temom koju je postavila ovogodišnja kuratorka Bijenala u Veneciji”, ”, saopštili su iz KANA.

Privatna voda, koncept KANA

Komesar crnogorske postavke je Vladan Stevović a kustos beogradski arhitekta Zoran Lazović, a izabrani su radovi arhitekata iz zemlje i inostranstva. Pokrovitelj učešća Crne Gore na XVIII Bijenalu je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, a organizator Direkcija za razvoj i promociju arhitekture. Saopšteno je da izabrani radovi "ukazuju na kapitalne i hitne teme kontakta prirode i nasljeđa, i Nove arhitekture i pejzaža“.

Iz organizacije KANA su kritikovali i sami tekst poziva, ukazujući na frazerstvo i navodno nejasnu ideju koja stoji iza parola, kao na primjer - “amalgam Novih vrijednosti”, “budućnost karmički nastaje iz prošlosti", “stvaranje krativnih paradigmi”, itd.

Svečano predotvaranje Paviljona Crne Gore biće upriličeno 18. maja, a Paviljon će biti otvoren od 20. maja do 26. novembra 2023. godine.