Misao na webu
CRNA GORA,
Kuhinjazz

Majstorstvo i improvizacija, made in Montenegro

Foto: Dejan Jočić
Podgorički sekstet nam nudi svoj prvijenac, odlučno moderan džez koji se otiskuje kroz raznovrsne estetike - i u tome leži njegov šarm

Nedavna pandemija i prisilna izolacija ostavile su mnoge muzičare same sa svojom umjetnošću. Neki od njih to su iskoristili da još više komponuju, manje traženi i zaokupljeni organizacijom svojih budućih koncerata i turneja. Nije tako izgledalo isprva, ali na koncu te okolnosti su donijele mnogo dobra nama, njihovim slušaocima.

Tako su i članovi benda Kuhinjazz iz Podgorice, usred male planinske zemlje smještene na Jadranskom moru, pogurani od basiste Slavena Ljujića, vrijedno radili na stvaranju pet autorskih kompozicija. Šest umjetnika, svi različitog muzičkog porijekla, okupili su se oko ideje da zbace okove i iznesu sopstvene muzičke ideje na sto. Zajedno su krenuli u „kuvanje“, a kad se kuva sa prijateljima - svako dodaje svog začina. Upravo je tako bilo i kod benda Kuhinjazz - aranžmani na albumu uglavnom su grupno osmišljeni, a svaki umjetnik je pokazao sposobnost da svira više instrumenata.

Kuhinjazz su: Enes Tahirović: klavir i klavijature; Martin Đorđević: bubnjevi; Slaven Ljujić: bas, perkusije i gitara; Luna Kostadinović: violina; Stefan Pavićević: saksofon; Dejan Ljujić: trombon i gitara;

Kombinacija različitih uticaja i muzičkih iskustava, kao i ponešenost i strast za saradnjom i sviranjem, dali su članovima Kuhinjazz moć da nastave i evoluiraju u koncepciji koju su pokrenuli kao pojedinci.

Slušajući Kuhinjazz osjeća se ta moć kolektiva, a snažna interakcija gradi se od raznih horizonata, pa čak i različitih muzičkih univerzuma (džez, progresivni rok, klasika...) da bi sve to dovelo do spoja i uspješne džez fuzije.

Želja da sviramo, da slušamo, da oprezne i sputane umove okrenemo ka slobodi, osnove su improvizacijske muzike, a posebno džeza. Sve je tu razumije se na svom mjestu, no samim pogledom na njihovu muzičku svesku vidimo kako su članovi Kuhinjazz jake naobrazbe, bilo u klasičnoj muzici, bilo u džezu (Slaven Ljujić, basista, diplomirao je sa odličnim uspjehom na Berklee College of Music u Bostonu).

Foto & cover: Dejan Jočić

Sekstet nam tako nudi svoj prvijenac, odlučno moderan džez koji se otiskuje kroz raznovrsne estetike - i u tome leži njegov šarm. Kao dio udruženja France-Jazz Balkans, imao sam priliku da čujem Kuhinjazz dvaput uživo tokom J.A.M festivala u Podgorici u aprilu 2022. godine i bio sam impresioniran tehničkim majstorstvom instrumentalista, te fino isklesanim aranžmanima koje je grupa ponudila publici osvojenoj na mah. Nadamo se da ćemo ih uskoro vidjeti na raznim evropskim festivalima, a posebno u Francuskoj.

*Autor je glavni urednik i osnivač francuskog Couleurs jazz radija.