Misao na webu
CRNA GORA,
fašizam u akciji

Nasilnike u Banjaluci su ohrabrili političari

DKC "Incel" nakon napada
Kako je zajednička desničarska politika pozicije i opozicije u Republici Srpskoj dovela do progona aktivista

Incident koji se odigrao prošlog vikenda u Banjaluci je pokazatelj da upozoravanja pojedinaca da živimo u društvu koje se okreće fašizmu nisu izmišljotine, paranoja i preuveličavanja. Prije sto godina slična su dešavanja tresla ratom razorenu Njemačku. Ne samo da dešavanja podsjećaju nego možemo vidjeti identične elemente (ne)reagovanja mase, vlasti i opozicije na takozvanu „treću poziciju“ u politici.

Ovaj tekst ćemo bazirati na incidentu koji se odigrao u Banjaluci 18. marta i sve elemente koji su doveli do toga, istorijske poveznice i glavne glumce u cijeloj farsi. S punim pravom možemo iskoristiti riječ fašista da okarakterišemo većinu navijačke grupe „Lešinari“ koja je mnogo više kriminalna organizacija nego što je navijački klub. Krenuvši od „underground“ hijerarhije grupe koja neugodno mnogo podsjeća na opis organizacije italijanske mafije iz knjige „Kum“, pa do individualne pozadine članova. U toj organizaciji ne manjka dilera, bivših (i trenutnih) robijaša, kriminalaca svake vrste i tako dalje.

Dakle, ova grupa ne samo što otvoreno poziva na zabranjivanje slobode LGBTQ+ pokreta već pozivaju na otvoreno fizičko nasilje, pa čak i ubijanje. Ovome ću dodati još neke razloge zašto sam „Lešinare“ nazvao fašistima, uz neka istorijska objašnjenja.

Neposredno prije napada na aktiviste ista grupa huligana je vandalizirala prostor DKC „Incel“. Ono što vezuje domaće huligane i riječ fašista je istorijski momenat u Njemačkoj u kojem su Hitlerovi fašisti (nacisti) vršili iste napade i istu vrstu torture, zastrašivanja i progona nepoželjnih ljudi, grupa i organizacija. Ovaj akt vandalizma veoma podsjeća na eru kada su nacisti u Njemačkoj vršili napade na radnje i prodavnice čiji su vlasnici bili jevrejskog porijekla.
A potom su se vidjevši da nisu našli nikoga u DKC-u vjerovatno pretvorili u Gestapo, pa su išli od kancelarije do kancelarije društvenih organizacija i udruženja građana traživši svoje žrtve.

Priča koja slijedi je detaljno objašnjena na sajtu radiosarajevo.ba, no ja bih sad da prokomentarišem par detalja unutar cijele priče koja je krajnje zastrašujuća. Krenuću od ponovo istorijskog detalja. Masa naroda koja je nijemo stajala sa strane, naši dragi sugrađani za koje se mnoge organizacije i pokreti bore, za njihovu sigurnost, slobodu i egzistenciju su tad pokazali svoje lice. Nadam se da su se predali fašizmu i torturi u strahu da će i oni proći isto, a ne iz svoje vlastite mržnje prema aktivistima i idejama koje oni zastupaju.

Naime, u vijestima smo mogli pročitati da je narod dovikivao i upućivao grupu huligana na napadnute aktiviste koji su se pokušali sakriti između njih. Dakle, dragi naši sugrađani ne samo da su nijemo posmatrali teror pred svojim očima već su pristali na njega i pridružili mu se. Upravo ono sto je njemačka narodna masa uradili dolaskom Hitlera na vlast.

"Sve što se dešava ukidanjem slobode, podsjeća na dane kad ljude odvode..."

Sad kad smo ukratko pokazali stanje svijesti nekih građana Banjaluke vratio bih se na detalj o novinskim agencijama i medijima. Portal Radio Sarajevo je pisao o ovoj priči više puta nego RTRS, ATV i BN (kao najveće televizijske kuće u R. Srpskoj) zajedno. Ovo nam pokazuje zajedničku desničarsku politiku pozicije i opozicije u Republici Srpskoj što dokazuje jednak stav gradonačelnika Banjaluke Stanivukovića i Milorada Dodika u ovoj priči. Obojica su zasigurno svojim izjavama motivisali incidente koji su se odigrali.

Komentari Draška Stanivukovića i njegovih političkih kolega i „neprijatelja“ na društvenim mrežama otvoreno negiraju feminizam, prava žena i bilo kakav društveni progres, nasuprot njihovim željama da imaju „tradicionalnu i patrijahalnu“ Republiku Srpsku tj. autonomnu pokrajinu punu diskriminacije, mržnje nacionalne netrpeljivosti, nasilja, straha i paranoje. Ako vladajuće i opozicione partije žele da vode tradicionalnu i patrijahalnu politiku zašto onda ne zatvore preko hiljadu kladionica i automat klubova u Republici Srpskoj?

Ako budemo kao narodna masa, svih vjera, boja, seksualnosti i nacija ignorantni na napade na one s margina društva, sledeći možemo biti baš mi.